Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Bakłażany z mozzarellą i parmezanem

Bakłażany zapiekane z dwoma najpopularniejszymi włoskimi serami, z sosem z pomidorów i bazylii

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 4

składniki:

3 bakłażany
300 g mozzarelli
120 g świeżo startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
25 g masła
natka pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skórki, posiekanych
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 świezych liści bazylii
 

przyrządzanie:

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blasze pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Posmarować je wcześniej oliwą i piec przez ok. 15 – 20 minut, tak by zrobiły się miękkie.
W tym czasie przyrządzić sos: w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane drobno szalotki oraz posiekany czosnek. Wrzucić pomidory razem z sokiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dusić przez ok. 10 minut bez przykrycia. Gdy nieco ostygnie, dodać pokrojoną bazylię.
Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwę bakłażanów. Na nich ułożyć plastry mozzarelli, a na to warstwę sosu pomidorowego i posypać połową parmezanu. Jeszcze raz powtórzyć kolejne warstwy i na wierzchu posypać resztą parmezanu wymieszanym z bułką tartą. Ułożyć kawałki wiórki masła i piec przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekanika odczekać 5 minut, aby zapiekanka lepiej się kroiła. Posypac natką pietruszki.