Intensywna w smaku przekąska ze smażonych bakłażanów, marynowanych w zalewie z octu balsamicznego, oliwy z rodzynkami i orzeszkami
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 20 minut + 5 - 6 godzin marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
4 - 5 niewielkich bakłażanów
3/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
3 goździki
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
2 łyżki rodzynek
1 łyżka brązowego cukru
2 listki laurowe
szczypta chilli
sól, świeżoo mileony pieprz
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie (ok. 0,5 cm) plastry. Smażyc je zobu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z tłuszczu.
Przygotować zalewę: pozostałą oliwę wymieszać z octem balsamicznym, soiem z cytryny. Dodać cukier, goźdźiki, listki laurowe, sól, pieprz i chilli i dokładnie wymieszać, po czym wrzucić rodzynki i orzeszki. Gorące bakłażany przełożyć do glinianej miseczki i zalać marynatą. Przekładać dwa lub trzy razy i marynować przez killka godzin. Podawać na zimno.