Ciasto cytrynowe należy do naszych ulubieńców. Zajadamy się nim przez cały rok. Można zrobić je dosłownie o każdej porze i zawsze wychodzi.
składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 5 łyżek soku z cytryny
- skórka z 2 cytryn
- 6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
przyrządzanie:
Połączyć suche składniki. Całość przesiać. Dodać jajka i miksować, aż do gładkości. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Połączyć z masą z jajkami, wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec około 50 minut w 175 stopniach C.