Proste ciasto makowe na bazie kefiru, z nutami cytryny. 
 

składniki: 
- 6 jajek
 - 250 g masła
 - 3 niepełne szklanki mąki
 - niepełna szklanka cukru
 - 1 szklanka kefiru
 - sok i skórka z cytryny
 - pół szklanki niebieskiego maku
 - łyżeczka sody
 
przyrządzanie:
- Masło utrzeć z cukrem na gładki mus
 - Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajeczku
 - W misce wymieszać mąkę z sodą, niebieskim makiem i skórką z cytryny
 - Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę, sok z cytryny i kefir. Bardzo ostrożnie, aby ciasto się nie ścięło
 - Ciasto przełożyć do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














