Pyszne ciasto drożdżowe z bananami to wymarzony deser na jesienne wieczory.
składniki:
- 2 banany
- szklanka mleka
- 1/2 kg mąki
- 40g świeżych drożdży
- 70g suszonych bananów
- 130g miękkiego masła
- 70g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 łyżek płynnego miodu
przyrządzanie:
- Banany obrać, zmiksować i wymieszać z mlekiem. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże i wymieszać z 4 łyżkami mleka bananowwego. Przysypać mąką i odstawić przykryte na 15 minut w ciepłe miejsce.W międzyczasie zmielić na pył 70g suszonych bananów.Miękkie masło, zmielone banany, resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i żółtka dodać do wyrośniętego zaczynu i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Blachę wysmarować masłem
Ciasto przełożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować miodem i wstawić do piekarnika. Piec godzinę w 160 stopniach.