Aromatyczny chlebek o smaku bananowym dobrze współgra z kawą, herbatą czy gorąca czekoladą. Uwielbiamy go na śniadanie, deser czy kolacje.
składniki:
3 i 1/4 szkl. mąki
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 szklanka. cukru
1 kostka masła
2 jajka
1 1 szklanek. posiekanych orzechów włoskich
przyrządzanie:
Połączyć mąkę, sodę, sól i cukier w dużej misce, zrobić w środku masy dołek. Stopić masło, połączyć je ze zmiażdżonymi bananami, lekko ubitymi jajkami i 2 łyżkami wody, wymieszać. Wlać w dołek i całość dobrze wymieszać. Dodać orzechy. Ciasto wlać do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką małych, głębszych form. Piec w temp. 180 st. C przez 45 min, sprawdzić ciasto wykałaczką – jeśli po wbiciu jest sucha, wyjąć z pieca. Pozostawić przez 15 min w formie do wystygnięcia, wyjąć z formy – kroić i jeść, gdy zupełnie ostygnie.