Niezwykle aromatyczny, ale za to bardzo delikatny krem z selera z dodatkiem mleka migdałowego i jabłka.
składniki:
- 1 duża bulwa selera
- 50 g masła
- cebula
- 1/2 jabłka
- 1 duży ziemniak
- 600 ml bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka migdałowego
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
- Seler umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj na kawałeczki
- W garnku zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i podsmażaj około 15 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
- Gotuj przez koło 25 minut. Kiedy seler całkiem zmięknie, zmiksuj zupę, dodaj mleko, gruszkę, dokładnie rozmieszaj i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.