Niezwykle aromatyczny, ale za to bardzo delikatny krem z selera z dodatkiem mleka migdałowego i jabłka.

składniki: 
- 1 duża bulwa selera
 - 50 g masła
 - cebula
 - 1/2 jabłka
 - 1 duży ziemniak
 - 600 ml bulionu warzywnego
 - pół szklanki mleka migdałowego
 - sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
 
przyrządzanie:
- Seler umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj na kawałeczki
 - W garnku zeszklij cebulę, następnie dodaj seler i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i podsmażaj około 15 minut na średnim ogniu.
 - Po tym czasie zalej warzywa bulionem.
 - Gotuj przez koło 25 minut. Kiedy seler całkiem zmięknie, zmiksuj zupę, dodaj mleko, gruszkę, dokładnie rozmieszaj i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














