W rzodkiewce w białym wydaniu można się zakochać. Jej wyjątkowe właściwości przekonują nas do kuchennych eksperymentów z tym warzywem. Zaczynamy od kremowej zupy z białą rzodkwią w roli głównej.
składniki:
- 1 litr wywaru z warzyw
- 1 duża rzodkiew
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól gruboziarnista
- koperek
- grzanki
przyrządzanie:
- Bulion podgrzewamy.
- W tym czasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę
- Rzodkiew również kroimy w kostkę
- Warzywa wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy i dussimy około 10 minut.
- Następnie przekładamy do gorącego bulionu i całość gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie odstawiamy z palnika, wrzucamy czosnek, koperek, przyprawy.
- Całość miksujemy na gładki krem.
- Podajemy z grzankami.