
Tradycyjny, znany i u nas barszcz czerwony w nieco wzbogaconej wersji
przepis z kuchni: litewskiej
czas: 20 minut + 1,5 godziny gotowania
liczba porcji: 4
składniki:
2 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
pól pora
1 ząbek czosnku
2 -3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 czubata łyżka suszonego majeranku
3 ziemniaki
4 łyżki śmietany
2 łyżki siekanych ziół: szczypiorek, pietruszka, bazylia
sól, pieprz
sok z ćwiartki cytryny
przyrządzanie:
Warzywa – oprócz ziemniaków – obrać i oczyścić, marchew, pietruszkę i buraki przekroić na połówki. Wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, czosnek, pieprz i ziele angielskie oraz majeranek. Wlać ok. 1,5 l wody i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 g. Po ok. 1 godzinie wyjąć marchewkę i odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.
Po zakończeniu gotowania wywar odcedzić. Buraki i marchewkę pokroić w słupki. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać do niego ziemniaki, buraki i marchew. Każdą porcję już po nalaniu na talerze udekorować łyżką posolonej lekko śmietany. Posypać świeżymi ziołami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













