Rozpoczął się sezon na czarne jagody. Można z nich przygotować pyszne desery, dżemy, ciasta i ciasteczka. Proponowane batoniki owsiane z jagodami są łatwe w przygotowaniu i wspaniałe w smaku.
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego
- 100g posiekanych migdałów
- 500g jagód (mogą być mrożone)
- 200g płatków owsianych
- 2 i 1/2 łyżki bułki tartej
- 250 g masła
- 225 mąki pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy płatki, cukier, mąkę, zimne masło i wyrabiamy wszystko na kruszonkę. Na koniec dodajemy posiekane migdały, wyrabiamy wszystko palcami. Dużą, prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wciskamy 3/4 ciasta, pamiętając aby przyciskać ciasto do formy.
- Wysypujemy bułkę tartą. Na to wysypujemy jagody (jeśli są mrożone, to ich nie rozmrażamy). Posypujemy resztą kruszonki.
- Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45 minut.
- Przed podaniem kroimy na kwadraty.
Smacznego!