Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Spróbuj sama przygotować pieczonego bażanta. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 bażant
- 200 g słoniny
- 200 g masła
- sól
Przygotowanie:
Z bażanta najpierw odciąć głowę i skrzydła z piórami. Następnie oskubać, opalić, wypatroszyć, oskubać i wypatroszyć, opłukać i wytrzeć do sucha. Połowę słoniny pokroić na słupki długości 3 cm, a pozostałą na cienkie plasterki. Bażanta natrzeć solą, uda i piersi naszpikować słoniną. Całego ptaka owinąć plasterkami słoniny, spiąć szpilkami do drobiu lub obwiązać nitką.
W brytfannie rozgrzać połowę masła. Włożyć bażanta i piec, polewając masłem, około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby bażant ładnie się przyrumienił. Upieczonego bażanta podzielić na części i złożyć w całości na półmisku