
Słynny czeski alkohol, który powstał na początku XIX wieku
Jego pomysłodawcą był lekarz z Karlovych Var, Jan Becher. W 1807 roku na rynku pojawiły się pierwsze sygnowane przez niego likiery ziołowe. Już w po 1840 roku jego syn Johann zaczął masową produkcję Becherovki.
Jednym z patentów na sukces jest ścisłe przestrzeganie tajemnicy. Do dziś tylko dwóch ludzi zna pełen skład bukietu, z którego powstaje charakterystyczny smak i zapach alkoholu. Kolor zawdzięcza on dębowym beczkoem, w którym jest leżakowany dokładnie dwa miesiące.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













