Przepis na zdrowe i pożywne danie, befsztyk z sosem pieczarkowym.
Składniki:
- 60 dag.polędwicy wołowej
- 20 dag.pieczarek
- 1/2 łyżeczki mąki,
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- sol
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dodać sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Polędwicę pokroić na plastry grubości 2 cm. i uformować w kształt owalny. Oliwę podgrzać na patelni i ułożyć na niej befsztyki obok siebie. Smażyć ok. 5 minut. Befsztyki wyłożyć na półmisek i polać sosem pieczarkowym. Podaweać z surówką z cykorii.