Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu Homo Homini już nieco ponad 1/3 rodaków jada go kilka razy w tygodniu. Co jeszcze warto wiedzieć o makaronie?
Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Cenimy ją nie tylko za walory smakowe, ale też wartości odżywcze.
Makaron jest nieodłącznym składnikiem diety, której przypisuje się długowieczność i dobrą kondycję fizyczną. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż zwykła pszenna mąka. Do wyrabianych ręcznie makaronów domowych, czyli pasta fresca, wykorzystuje się natomiast mąkę z miękkich gatunków pszenicy lub żyta i to właśnie do nich dodaje się jaja.