Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Beza Pavlova z kremem mascarpone

Deser ten potrafi zaskoczyć! Nie tylko wygląda świetnie, ale i smakuje niesamowicie. Zdecydowanie nada się na każde specjalne okazje! 

mixed-berries-1470230_960_720

składniki:

  • 8 białek
  • 420g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
  • 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
  • 600g śmietanki 36%
  • 15g cukru waniliowego

przyrządzanie:

Cukier rozdrobnić na puder. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodać rozdrobniony cukier. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i dokładnie wymieszać. Uformować z masy dwa blaty.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C i suszyć bezę przez 20 minut.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić i dodać cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodać mascarpone i dokładnie, ale krótko wymieszać.

Jeden blat ułożyć na tortownicy i obficie posmarować kremem. Posypać owocami, nakryć drugim blatem, na wierzch ponownie położyć krem i posypać owocami leśnymi.

ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem