Deser ten potrafi zaskoczyć! Nie tylko wygląda świetnie, ale i smakuje niesamowicie. Zdecydowanie nada się na każde specjalne okazje!
składniki:
- 8 białek
- 420g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu
- 500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
- 600g śmietanki 36%
- 15g cukru waniliowego
przyrządzanie:
Cukier rozdrobnić na puder. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodać rozdrobniony cukier. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i dokładnie wymieszać. Uformować z masy dwa blaty.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C i suszyć bezę przez 20 minut.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić i dodać cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodać mascarpone i dokładnie, ale krótko wymieszać.
Jeden blat ułożyć na tortownicy i obficie posmarować kremem. Posypać owocami, nakryć drugim blatem, na wierzch ponownie położyć krem i posypać owocami leśnymi.
ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem