Przepisów na beze jest wiele, jednak dzisiaj ten wyjątkowo prosty i niebanalny. Przez dodatek musu herbacianego zyska bardziej wyrafinowany charakter. Daj sobie chwilę czasu i koniecznie wypróbuj, bo to wyjątkowo lekki deser. Oto beza z musem herbacianym - w odcieniach bieli.
składniki:
- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka octu
- szczypta soli
- NA MUS :
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki
- torebka czarnej torebki
przyrządzanie:
- białka ubić na sztywno, dodaj szczyptę soli
- pod koniec ubijania dodaj ocet, zwykły cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca
- dodaj cukier puder i delikatnie mieszaj
- umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około godziny w temperaturze 120 stopni
- przygotuj mus :
- stop białą czekoladę w kąpieli wodnej
- zaparzyć herbatę w 50 ml wrzątku
- ubij śmietankę na sztywno
- wlej do niej przestudzoną czekoladę
- połączyć i wlać herbacianą esencję
- wyłożyć na bezę lub przełożyć masą środek bezy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














