Przepisów na beze jest wiele, jednak dzisiaj ten wyjątkowo prosty i niebanalny. Przez dodatek musu herbacianego zyska bardziej wyrafinowany charakter. Daj sobie chwilę czasu i koniecznie wypróbuj, bo to wyjątkowo lekki deser. Oto beza z musem herbacianym - w odcieniach bieli.
składniki:
- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka octu
- szczypta soli
- NA MUS :
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki
- torebka czarnej torebki
przyrządzanie:
- białka ubić na sztywno, dodaj szczyptę soli
- pod koniec ubijania dodaj ocet, zwykły cukier aż masa będzie sztywna i błyszcząca
- dodaj cukier puder i delikatnie mieszaj
- umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około godziny w temperaturze 120 stopni
- przygotuj mus :
- stop białą czekoladę w kąpieli wodnej
- zaparzyć herbatę w 50 ml wrzątku
- ubij śmietankę na sztywno
- wlej do niej przestudzoną czekoladę
- połączyć i wlać herbacianą esencję
- wyłożyć na bezę lub przełożyć masą środek bezy