Pyszna pizza na cieście bez glutenu. Zobacz, jak taką zrobić w swojej kuchni.
składniki:
- 250g mąki gryczanej,
- 8g suchych drożdży,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml wrzącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY Z TEGO PRZEPISU --> http://palcelizac.pl/sos-pomidorowy-do-pizzy-i-makaronu/
dodatki:- oliwki
- ser mozzarella
- szpinak lub roszponka
- pomidorki koktajlowe
- zioła
- inne, ulubione dodatki
przyrządzanie:
- Mąkę mieszam z drożdżami, dodaję sól, cukier i na koniec wrzątek.
- Całość wyrabiam, po czym dodaję olej i ponownie zagniatam.
- Z ciasta formuję kulę, smaruję oliwą, wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
- Z podanej ilości wyjdą dwie pizzy, więc dzielę ciasto na dwie części, każdą rozgniatam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaruje je olejem.
- Piekę w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmuję pizzę, nakładam sos, ulubione dodatki.
- Ponownie piekę około 10 minut.