Bezglutenowe, szybkie ciasteczka gryczane zasmakują każdemu, a najbardziej tym, którzy dbają o zdrowie i wagę.
składniki:
1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado (lub ksylitolu)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
1/2 kostki masła (lub 100 g oleju kokosowego, wersja wegańska)
2 duże lub 3 mniejsze banany
przyrządzanie:
Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 st. z termoobiegiem około 20 minut uważając, aby się nie przypaliły.