Taki chlebek zasmakuje każdemu! Wyrazisty, sycący, z chrupiącą skórką, w dodatku bezpieczny dla alergików. Sprawdź nasz przepis na bezglutenowy chlebek gryczany.
składniki:
• 500 g mąki gryczanej
• 125 ml mąki jaglanej
• 125 ml skrobi ziemniaczanej
• 625 ml wody
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Wsyp do miski wszystkie składniki sypkie i wymieszaj
- Dodaj składniki mokre i wszystkie dokładnie ze sobą wymieszaj
- Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia
- Powierzchnię wygładź mokrą dłonią i oprószyć mąką.
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut.
- Smacznego!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













