Pyszny deserek, bardzo słodki, idealny do kawy.
składniki:
- 32 średniej wielkości bezy
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- płaska łyżka mąki pszennej
- płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki bitej śmietany
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- polewa czekoladowa
przyrządzanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Oba rodzaje mąki przesiać, połączyć, dodawać stopniowo do żółtek i dalej ucierać.
- Mleko zagotować. Wlać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować dwie minuty. Nie przerywać mieszania, ostudzić.
- Do lekko jeszcze ciepłej masy dodać 2 łyżeczki kawy. Wstawić na 30 minut do lodówki.
- Polewę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. polać nią spody bezów. Zostawić do zastygnięcia. Krem połączyć z bita śmietaną i wyciskać go między dwie bezy.