Tanie i szybkie danie z fasoli, napełni brzuchy przyjemnym ciepłem. Sycące, nie wymagającej wielkich zdolności kulinarnych. Coś dla każdego, czyli biała fasola z warzywami.
składniki:
(przepis dla 3-4 osób)
2 puszki białej fasoli
4 pomidory
1 cukinia
1 cebula
5-6 pieczarek
4-5 ząbków czosnku
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 gałązki świeżego tymianku + 2 liście laurowe
1 łyżka posiekanej papryczki chili
5-6 ziarenek pieprzu
do smażenia: oliwa z oliwek
grzanki: 1 łyżka mielonej papryki wędzonej + kilka kromek czerstwego chleba
przyrządzanie:
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cukinię, plastry pieczarek i odsączoną fasolę z puszki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy harissą (opcjonalnie) i przecierem pomidorowym. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, przez 12-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami z wędzoną papryką.
- Aby przygotować grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy
- Warzywa podajemy z domowymi grzankami z wędzoną papryką