Świetna przekąska albo pomysł na lekki i dietetyczny obiad. Szparagi kryją w sobie mnóstwo cennych składników, dlatego warto je zajadać jak najczęściej!
składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 jajka
- garść listków świeżej bazylii
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- masło/oliwa
- oliwa czosnkowa
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Odłóż na bok.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno pokrój. Wymieszaj z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Dodaj posiekaną bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Szparagi opłucz pod bieżącą wodą, osusz i odłam stwardniałe końcówki. Przesmaż na maśle kilka minut.
- Szparagi rozłóż na talerzach, na wierzchu połóż “sałatkę jajeczną” oraz skrop oliwą czosnkową.