Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Bigos myśliwski

Chcesz zabłysnąć na niedzielnym obiedzie? Żadna inna potrawa nie zrownasię z Twoim myśliwskim bigosem. Spróbuj i przekonaj się jak smakuje!!!

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, drobiu i dziczyzny)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • 60 g słoniny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 200 ml madery
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać, opłukać i pokroić, cebule obrać i opłukać. 2 cebule pokroić na kawałki, a 1 posiekać. Mięsa opłukać, zalać w osobnych garnkach małą ilością wody, dodać po kawałku marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Gotować 1 godzinę. Warzywa wyjąć i odcisnąć do wywaru. Mięsa wyjąć i pokroić. Suszone grzyby opłukać, namoczyć przez 1 godzinę. Kapustę lekko odcisnąć, sok zachować, a kapustę posiekać, zalać wywarami z gotowania mięsa, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, oraz przyprawy i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Grzyby wyjąć, pokroić na paski, dodać z powrotem do kapusty. Słoninę opłukać, posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą i dodać z mięsami oraz wędlinami i boczkiem do kapusty. Dusić 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Do kapusty wlać maderę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 minut i podawać.