Chcesz zabłysnąć na niedzielnym obiedzie? Żadna inna potrawa nie zrownasię z Twoim myśliwskim bigosem. Spróbuj i przekonaj się jak smakuje!!!
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, drobiu i dziczyzny)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 200 g szynki
- 200 g kiełbasy
- 60 g słoniny
- 200 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 50 g suszonych grzybów
- 200 ml madery
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna jałowca
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać i pokroić, cebule obrać i opłukać. 2 cebule pokroić na kawałki, a 1 posiekać. Mięsa opłukać, zalać w osobnych garnkach małą ilością wody, dodać po kawałku marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Gotować 1 godzinę. Warzywa wyjąć i odcisnąć do wywaru. Mięsa wyjąć i pokroić. Suszone grzyby opłukać, namoczyć przez 1 godzinę. Kapustę lekko odcisnąć, sok zachować, a kapustę posiekać, zalać wywarami z gotowania mięsa, dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, oraz przyprawy i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Grzyby wyjąć, pokroić na paski, dodać z powrotem do kapusty. Słoninę opłukać, posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą i dodać z mięsami oraz wędlinami i boczkiem do kapusty. Dusić 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Do kapusty wlać maderę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 minut i podawać.