Klasyczny przepis na typowo polskie danie. Bigos z mięsem według sprawdzonej receptury naszych babć!
składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- laska dobrej, wiejskiej kiełbasy
- kawałek boczku
- kilka plasterków szynki, ulubionej
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Mięso pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni. Odstaw.
- Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.
- Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, dodaj suszone grzyby, wlej 3 szklanki wody.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut, a po tym czasie dodaj podsmażone mięsko.
- Obierz warzywa i pokrój na małe kawałki. Zeszklij na maśle. Dodaj do kapusty.
- Dolej około 2 szklanki wody, dodaj pieprz, sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.
- Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, dolewając po trochę wody.
- Podaj z ulubionym pieczywem.