Klasyczny przepis na typowo polskie danie. Bigos z mięsem według sprawdzonej receptury naszych babć! 
 

składniki: 
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- laska dobrej, wiejskiej kiełbasy
- kawałek boczku
- kilka plasterków szynki, ulubionej
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Mięso pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni. Odstaw.
- Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.
- Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, dodaj suszone grzyby, wlej 3 szklanki wody.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut, a po tym czasie dodaj podsmażone mięsko.
- Obierz warzywa i pokrój na małe kawałki. Zeszklij na maśle. Dodaj do kapusty.
- Dolej około 2 szklanki wody, dodaj pieprz, sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.
- Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, dolewając po trochę wody.
- Podaj z ulubionym pieczywem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














