Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Pyszne ciasto domowe, które wygląda niesamowicie i tak samo smakuje! A przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane. Idealne na letnie dni!

cake-933023_960_720

składniki:
Na biszkopt: - 3 jajka - 75 g maki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 100 g cukru - 3 łyżki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem jogurtowy - małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (200 g.) - 400 g jogortu greckiego - 2 opakowania cukry waniliowego - 3 łyżeczki żelatyny - ¼ kubka wrzącej wody Na wierzch: - 1 kg truskawek - galaretka truskawkow

przyrządzanie:

Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę. Do żółtek dodaj cukier i mleko i zmiksuj na biały kogel-mogel.  Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.
Na kogel-mogel wyłóż pianę i delikatnie wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąki i mieszaj delikatnie łopatką, aby składniki dobrze się połączyły ale piana nie opadła.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest dopieczone. Odstaw do wystudzenia.

Przygotuj krem.
Serek wymieszaj z jogurtem i cukrem waniliowym. Do kubka wlej ¼ wrzącej wody i wsyp 3 łyżeczki żelatyny. Mieszaj, aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści. Ewentualnie można dolać odrobinę wody. Gdy ostygnie dodaj do jogurtu z serkiem. Wymieszaj dokładnie, można zmiksować.

Ciasto wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia i włóż powrotem do foremki. Na ciasto przełóż gęstniejący krem jogurtowy.

Truskawki umyj dokładnie i pokrój na połówki, plasterki lub jak lubisz. Ułóż je na kremie i całość wstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową zalej odrobinę mieszą ilością wrzącej wody niż jest wskazane w instrukcji na opakowaniu. Odstaw aby ostygła i zaczęła się ścinać. Następne wylej ją na ciasto. Odstaw do zastygnięcia do lodówki.