Doskonałe i proste bitki wołowe w sosie własnym. Idealne do ryżu, sosu, ziemniaków. Poznaj nasz przepis!
składniki:
- 500 g mięsa wołowego bez kości
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- mąka
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
przyrządzanie:
- Mięso umyć i osuszyć. Następnie pokroić w plastry i lekko je rozbić.
- W miseczce wymieszać oliwę i ocet balsamiczny. Posmarować mięso i odstawić na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie oprószyć mięso sola i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
- Smażyć mięso na rozgrzanym oliwie, aż się zarumieni. Przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulkę, musztardę, ziele angielskie, liść laurowy oraz 2 łyżeczki papryki. Zalać wodą do ¾ wysokości mięsa i dusić, aż mięso będzie miękkie.