Przepis na domowy blog czekoladowy z dodatkiem śliwki. Mniami!
składniki:
250g masła
szklanka wody
szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy Inki
szklanka pokruszonych herbatników
½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
½ szklanki migdałów
500g mleka w proszku
przyrządzanie:
- Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
- W dużym garnku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą.
- Odstawić, aby masa przestygła.
- Herbatniki pokruszyć, śliwki pokroić, migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
- Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
- Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, śliwki i migdały.
- Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjąć blok z formy.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polać blok.