Blok kawowy to tani oraz szybki deser na coś słodkiego. Przepis wg Siostry Anastazji.
składniki:
25 dag masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody
3 szklanki mleka w proszku
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
4-5 małych wafelków czekoladowych
5 dag pokrojonych orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych)
5 dag pokrojonych migdałów
3 herbatniki
przyrządzanie:
Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki.
Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.