Pyszna szybka w przygotowaniu, sycąca i zdrowa sałatka. W pierwszej kolejności zamarynuj tofu ponieważ ta czynność pochłania najwięcej czasu, tofu musi wchłonąć marynatę, aby pysznie komponowało się w sałatce. Tak przygotowaną sałatkę spakuj do pojemnika i zabierz do pracy jako lunch.
składniki:
- 90 g rukoli
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki kapar
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- kostka tofu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- W pierwszej kolejności przygotowuję marynatę: W miseczce łącze ze sobą: olej rzepakowy,sos sojowy,miód,sok z cytryny, sezam. Całość dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam pokrojone na kawałki tofu. Wkładam do lodówki na 30 minut. Po czasie rozgrzewam patelnie wsypuję tofu z marynatą i chwilę smażę.
- Rukolę przekładam do miski.
- Cebulę kroję w piórka,pomidory w paseczki, wrzucam do sałaty, dodaję kapary, tofu, całość polewam oliwą z oliwek.
uwagi: