Zapiekanka to dobra alternatywa, gdy nie mamy dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. Tym razem wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca.
składniki:
Na zapiekankę:
- 9-10 małych ziemniaków
- 500 g świeżego szpinaku
- 80 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- mała czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki na sos:
- 2 jajka
- 100 g śmietanki 18
- sól, pieprz, słodka papryka
przyrządzanie:
- Przygotowanie sosu:
- Do miski wbij jajka, dokładnie ubij.
- Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij.
- Ziemniaki obierz i gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie.
- Przestudzone pokrój na grube plastry.
- Umyj i osusz szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty)
- Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków.
- Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka.
- Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki.
- Całość zalej sosem,
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut.
uwagi: