Ciasteczka jak za dawnych lat, gdy w sklepach nie było tylu słodyczy do wyboru. Kilka składników i wyczarujesz proste i smaczne ciacha.
składniki:
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukier waniliowy)
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę (można to zrobić przy pomocy malaksera).
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Układamy na blasze zachowując 3-4 cm odstępy.
- Wierzch posypujemy sezamem i siemieniem lnianym
- Wstawiamy do piekarnika na 16-18 minut. Upieczone ciastka są miękkie, ale po ostudzeniu lekko stwardnieją, nie należy ich piec zbyt długo.