Bardzo prosty przepis na ciasto brzoskwiniowe, które zawsze się udaje. Można go oczywiście upiec ze świeżych owoców, ale brzoskwinie z puszki też są pyszne, a bardzo ułatwiają pieczenie.
składniki: 
- 2 puszki brzoskwiń (po 400 g)
 - 2 łyżki wiśniówki
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - 100 g margaryny
 - 1 szczypta soli
 - skórka starta z 1 cytryny
 
- 100 g cukru
 - 2 jajka
 - 250 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - cukier puder lub cynamon do posypania
 
przyrządzanie:
- Brzoskwinie odcedzić na sicie. W miseczce skropić wiśniówką i sokiem cytrynowym i odstawić, aby nasiąkły.
 - Rozgrzać piekarnik do 220 C; wysmarować tłuszczem tortownicę.
 - Zmiksować margarynę, aby była puszysta. Dodać sól i skórkę cytrynową, a następnie, stale mieszając, dodawać cukier i jajka.
 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Dodać sok cytrynowy i wiśniówkę z brzoskwiń, wymieszać.
 - Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy, a na wierzchu ułożyć odsączone brzoskwinie. Brzoskwinie można przekroić na pół i ułożyć w dekoracyjny wzór. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















