Bardzo prosty przepis na ciasto brzoskwiniowe, które zawsze się udaje. Można go oczywiście upiec ze świeżych owoców, ale brzoskwinie z puszki też są pyszne, a bardzo ułatwiają pieczenie.
składniki:
- 2 puszki brzoskwiń (po 400 g)
- 2 łyżki wiśniówki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 g margaryny
- 1 szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder lub cynamon do posypania
przyrządzanie:
- Brzoskwinie odcedzić na sicie. W miseczce skropić wiśniówką i sokiem cytrynowym i odstawić, aby nasiąkły.
- Rozgrzać piekarnik do 220 C; wysmarować tłuszczem tortownicę.
- Zmiksować margarynę, aby była puszysta. Dodać sól i skórkę cytrynową, a następnie, stale mieszając, dodawać cukier i jajka.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Dodać sok cytrynowy i wiśniówkę z brzoskwiń, wymieszać.
- Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy, a na wierzchu ułożyć odsączone brzoskwinie. Brzoskwinie można przekroić na pół i ułożyć w dekoracyjny wzór. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut.