Oto jeden ze sprawdzonych przepisów na makaroniki. Mniam!
składniki:
- 3 białka
- 1 szczypta soli
- 225 g cukru pudru
- 175 g mielonych migdałów
- 200 g dżemu malinowego
- Kilka kropel czerwonego barwnika do żywności
przyrządzanie:
1.
- Do miski wsypać szczyptę soli, dodać białka i ubić na sztywno. Dodać kilka kropel czerwonego barwnika – do uzyskania pożądanego odcienia.
- W misce wymieszać migdały z cukrem pudrem. Mieszając, dodać to do ubitych białek i kontynuować mieszanie, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać masę do woreczka dekoratorskiego i ściskając woreczek wyciskać masę na blachę tworząc ciasteczka o równej wielkości (trzymać worek równolegle do blachy!). Odstawić na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 150 C.
- Piec makaroniki przez 13 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Do woreczka dekoratorskiego nałożyć nieco dżemu i nakładać go na płaską stronę połowy ciasteczek. Następnie składać ciasteczka jak kanapki.