Tiramisu. Deser, który uwielbiamy, bo jest prosty w wykonaniu a swoim smakiem wynagradza wszystko. Dzisiaj przepis na sernik tiramisu w wersji błyskawicznej, dla tych ciągle zabieganych. Smakiem nie równa się z żadnym innym deserem.
składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy
przyrządzanie:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
- Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć 1/2 biszkoptów, oprószyć je kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką), znów biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu masa. Piec przez ok. 35 minut.
- Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na jego wygląd i smak.
- Ostudzić i opcjonalnie schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kakao i pokroić na porcje, udekorować świeżymi owocami.