
Za chwilę wpadną goście i nie wiesz co przygotować? Przeczytaj to...
czas: 5 minut - mrożenie
liczba porcji: 4
składniki:
50 g cukru,
torebka cukru waniliowego,
2 żółtka,
400 ml śmietany kremówki,
10 biszkoptów,
koniak lub brandy,
3 saszetki - piramidki herbaty czarnej Irving Oriental Gardners z płatkami róży i bławatka
przyrządzanie:
Herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodać schłodzoną herbatę. Śmietanę ubić na sztywno, połowę zmieszać z masą herbaciano – jajeczną. Biszkopty skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawać ze ubitą śmietaną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













