Za chwilę wpadną goście i nie wiesz co przygotować? Przeczytaj to...
czas: 5 minut - mrożenie
liczba porcji: 4
składniki:
50 g cukru,
torebka cukru waniliowego,
2 żółtka,
400 ml śmietany kremówki,
10 biszkoptów,
koniak lub brandy,
3 saszetki - piramidki herbaty czarnej Irving Oriental Gardners z płatkami róży i bławatka
przyrządzanie:
Herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodać schłodzoną herbatę. Śmietanę ubić na sztywno, połowę zmieszać z masą herbaciano – jajeczną. Biszkopty skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyć do formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawać ze ubitą śmietaną.