Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to botwina. Przyrządza się z niej smaczną zupę, która ma bogate walory odżywcze. Oto garść informacji na temat botwinki.
- Występujący w buraczkach wapń i magnez dobrze wpływają na kości i mięśnie, a także biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Regularne spożywanie botwinki zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych czy zapobiega starzeniu się komórek.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















