Botwinka - przepis na zupę z dzieciństwa. Dziecinnie prosty a jak smaczny!
składniki:
- około 1,5 lita rosołu
- pół kilo buraków
- 3 większe ziemniaki
- 1 pęczek botwinki
- śmietana 18% do smaku
- przyprawy według uznania
- kapka soku z cytryny
przyrządzanie:
Do tego przepisu idealnie nada się jedno, dwudniowy rosół. Połowa pracy będzie z głowy. Jeśli nie masz bulionu to ugotuj taki, który najbardziej lubisz. Na bazie mięsa lub samych warzywek.
Wszystkie warzywa i zieleninę dokładnie umyj. Buraki pokrój w średnie kawałki, ziemniaki w średnią kostkę, botwinkę pokrój w kosteczkę.
Ugotuj ziemniaki, buraki i botwinkę. Możesz wszystko razem lub osobno. Odcedź. Dodaj wszystko do rosołu i pogotuj jeszcze 7 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem, zapraw śmietaną. Botwinka jest gotowa. Możesz podawać według uznania.