Komosa ryżowa jest zaliczana do super żywności. Co ją cechuje? Wysoka zawartość błonnika, wysoka zawartość: tiaminy, witaminy B6 i kwasu foliowego, źródło witamin:B2 (ryboflawiny) i niacyny, wysoka zawartość minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Łączymy ją zatem z brokułem. Zobaczcie, jaki przepis mamy dla Was.
składniki:
- porcja komosy ryżowej
- brokuł
- orzechy włoskie
- suszony czosnek w płatkach
- pieprz cytrynowy
- sól gruboziarnista
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez 7 minut w wodzie z dodatkiem 3 łyżeczek soli i 2 łyżeczek cukru.
- W tym czasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kolejny krok to prażenie orzechów na suchej patelni.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy odrobinę soli, płatków czosnkowych i pieprzu cytrynowego.