Właśnie przeszliście na przedwakacyjną dietę, ale nie chcecie rezygnować ze swojej ulubionej czekolady? Mamy dla was kompromis - ciasto czekoladowe, które nie zawiera ani grama cukru. Jest dietetyczne, a przy tym nadal niezwykle pyszne.
składniki:
- 110 g masła
- 75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 70 ml mleka
- 2 duże jajka
- 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło roztopić, przestudzić. W misie malaksera umieścić daktyle i drobno posiekać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać masło i zmiksować. Dodać orzechy włoskie.
- Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić.
- Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto sprawdzane patyczkiem nie powinno być surowe, ale może być oblepione ciastem. Wyjąć, wystudzić, pokroić na 9 kwadratów.