Brukselka bez wątpienia powinna znaleźć się w naszej diecie. Dlaczego powinniśmy jeść to zielone warzywo? Oto kilka faktów o brukselce.
Brukselka zasługuje dodatkowo na szczególną uwagę kobiet. Zawarte w niej związki azotowe odpowiadają za przemianę estrogenu i wydalanie jego nadmiaru z organizmu, a to prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów narządów kobiecych. Ponadto potas, magnez, wapń, cynk zawarte w tym warzywie to elementy diety, o których nie powinna zapominać żadna kobieta w ciąży.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















