Bardzo interesujące danie z chrupiącą skorupką z sucharków
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 800 g brukselki
- 80 g sucharków bez cukru
- 70 g masła
- cebula
- 500 g surowego wędzonego schabu bez kości
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietany
- pieprz
- 150 ml mleka
- 75 g startego chrzanu
przyrządzanie:
- Ziemniaki i brukselkę ugotować. Sucharki włożyć do woreczka i grubo pokruszyć. Na patelni rozpuścić 50 g masła, wymieszać i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Schab pokroić na nieduże kawałki. Cebule zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Wlać 300 ml wody i śmietanę, zagotować. Doprawić.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. brukselkę i ziemniaki odcedzić. Ziemniaki utłuc, wymieszać z gorącym mlekiem i resztą masła. Puree doprawić chrzanem i solą, rozłożyć w dużym natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Na ziemniakach rozłożyć brukselkę i mięso z cebulą, posypać okruchami sucharów. Piec w piekarniku około 20 minut.