Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tarta z ciasta francuskiego, szaragów i sera feta

Tarta z ciasta francuskiego, szaragów i sera feta

Do czego pasują szparagi? Z czym je serwować? 10 inspiracji

Do czego pasują szparagi? Z czym je serwować? 10 inspiracji

SZPARAGI- 10 przepisów, które musisz wypróbować!

SZPARAGI- 10 przepisów, które musisz wypróbować!

HISZPAŃSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Hiszpanie kochają jeść rano

HISZPAŃSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Hiszpanie kochają jeść rano

Kurczak w płatkach kukurydzianych- bardzo chrupki!

Kurczak w płatkach kukurydzianych- bardzo chrupki!

Kokosowe kulki

Kokosowe kulki

8 inspiracji na serwowanie warzywnych soków

8 inspiracji na serwowanie warzywnych soków

JAPOŃSKIE ŚNIADANIE: 10 rzeczy, które Japończycy kochają jeść rano

JAPOŃSKIE ŚNIADANIE: 10 rzeczy, które Japończycy kochają jeść rano

Kokosowa pianka kawowa czyli słynne ,,Whipped Coffee”

Kokosowa pianka kawowa czyli słynne ,,Whipped Coffee”

Chlebowe knedle

Chlebowe knedle

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Zupa z pieczonego bakłażana z makaronem

Zupa z pieczonego bakłażana z makaronem

Deser z kiwi

Deser z kiwi

Gruszki z czekoladą

Gruszki z czekoladą

WŁOSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Włosi kochają jeść rano!

WŁOSKIE ŚNIADANIE- 10 potraw, które Włosi kochają jeść rano!

Brukselka z pieca z mięsem

Bardzo interesujące danie z chrupiącą skorupką z sucharków

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 800 g brukselki
  • 80 g sucharków bez cukru
  • 70 g masła
  • cebula
  • 500 g surowego wędzonego schabu bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany
  • pieprz
  • 150 ml mleka
  • 75 g startego chrzanu

przyrządzanie:

  • Ziemniaki i brukselkę ugotować. Sucharki włożyć do woreczka i grubo pokruszyć. Na patelni rozpuścić 50 g masła, wymieszać i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Schab pokroić na nieduże kawałki. Cebule zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Wlać 300 ml wody i śmietanę, zagotować. Doprawić.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. brukselkę i ziemniaki odcedzić. Ziemniaki utłuc, wymieszać z gorącym mlekiem i resztą masła. Puree doprawić chrzanem i solą, rozłożyć w dużym natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Na ziemniakach rozłożyć brukselkę i mięso z cebulą, posypać okruchami sucharów. Piec w piekarniku około 20 minut.