Podstawowy przepis na bruschhettę ze świeżą bazylią.
[caption id="attachment_198596" align="aligncenter" width="1000"] Tomato and basil Bruschetta with olive oil[/caption]składniki:
- 8 kromek chleba ciabatta
- 1 łyżka oliwy z oliwek, można użyć więcej do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
- 20 liści świeżej bazylii
- 12 czarnych oliwek, wydrylowanych i przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Nagrzać piekarnik z włączoną funkcją grilla.
- Ułożyć pieczywo w formie do pieczenia i pokropić oliwą. Przeciąć czosnek na pół i przeciętą częścią wetrzeć czosnek w kromki ciabatty.
- W misce wymieszać pomidory z oliwą, oliwkami i bazylią. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Grillować pieczywo aż będzie złoto-brązowe. Wyciągnąć z piekarnika i nałożyć na wierzch mieszankę pomidorową. Podawać natychmiast.