Oto ser, z którego Karpaty mogą być dumne.
Bryndzę wyrabia się z mleka owczego lub koziego. Z bundzy w wyniku prasowania usuwa się nadmiar serwatki, a następnie po rozdrobnieniu i wymieszaniu z solą rozciera się masę na potrójnych walcach, tak by otrzymać jednorodna masę. Niektórzy producenci, by otrzymać bryndzę o łagodniejszym smaku dodają domieszkę mleka krowiego. 
Bryndza jest tradycyjnym górskim przysmakiem w polskich i słowackich górach, choć znany i wyrabiany jest także w Rumunii i na Węgrzech. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













