Brzoskwinie pod kruszoną czyli Peach cobbler. Amerykańskie ciasto, które jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smakuje zarówno na ciepło jako słodkie śniadanie, możesz również go podać tradycyjnie z dodatkiem lodów waniliowych. Peach cobller ma bardzo luźną strukturę, przypominającą crumble. Ciasto możesz przygotować używając świeżych lub brzoskwiń z puszki.
składniki:
- 600 g dojrzałych brzoskwiń
- sok z połówki cytryny
- 55 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 75 g cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
- Brzoskwinię kroję na ćwiartki, wsypuję do miski, dodaję cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, sok z cytryny. Całość delikatnie mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowuję kruszonkę: Do miski wsypuję mąkę, cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło. Składniki łączę dłońmi do momentu uzyskania konsystencji kruszonki , możesz użyć robota kuchennego lub noża.
- Brzoskwinie obsypuję kruszonką, ciasto wkładam do piekarnika na około 30 minut.
uwagi: