Brzoskwinie pod kruszoną czyli Peach cobbler. Amerykańskie ciasto, które jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Smakuje zarówno na ciepło jako słodkie śniadanie, możesz również go podać tradycyjnie z dodatkiem lodów waniliowych. Peach cobller ma bardzo luźną strukturę, przypominającą crumble. Ciasto możesz przygotować używając świeżych lub brzoskwiń z puszki. 
 

składniki: 
- 600 g dojrzałych brzoskwiń
 - sok z połówki cytryny
 - 55 g cukru brązowego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
- 120 g masła
 - 200 g mąki pszennej
 - 75 g cukru brązowego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
przyrządzanie:
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
 - Brzoskwinię kroję na ćwiartki, wsypuję do miski, dodaję cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, sok z cytryny. Całość delikatnie mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego.
 - Przygotowuję kruszonkę: Do miski wsypuję mąkę, cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło. Składniki łączę dłońmi do momentu uzyskania konsystencji kruszonki , możesz użyć robota kuchennego lub noża.
 - Brzoskwinie obsypuję kruszonką, ciasto wkładam do piekarnika na około 30 minut.
 
uwagi: 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














