Wykonanie budyniu z proszku to rzecz banalna i błyskawiczna. Wykonanie naszego budyniu - mocno czekoladowego - to rzecz prosta i 20 minutowa. Jaka zatem różnica? Bazą dla naszego budyniu jest kasza jaglana, o której właściwościach mogliście już przeczytać. Taki deser jest naładowany witaminami i nie zawiera cukru. Za jego słodyczą stoją daktyle i gorzka czekolada. Zdrowo? Zdrowiej się nie da!
składniki:
- 2 1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 15 daktyli
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć.
- Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli.
- Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
- W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą.
- Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty podczas blendowania dodaj kilka łyżek mleka więcej.
- Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami.