Zdrowy i bardzo pożywny budyń z kaszy jaglanej o smaku waniliowym.
składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- wanilia z 1/2 laski
- sok z 1/2 cytryny
przyrządzanie:
- Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
- W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.