Potrawa wyśmienita dla koneserów owoców morza. Bardzo wykwintna, Idealna na uroczysty obiad.
Składniki:
- 250 g szyjek rakowych
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 200 g czerstwej bułki
- 2 łyżki śmietany
- 6 jajek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, 50 g szyjek rakowych odłożyć. Pozostałe zemleć z bułkami. Masło utrzeć, dodając stopniowo żółtka, dodać śmietanę, zmielone mięso z szyjek, całe szyjki i koperek i wymieszać. Ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z masą. Przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, włożyć do garnka z wodą i gotować 1 godzinę. Podawać z sosem koperkowym.