Potrawa idealna dla smakoszy ryb. Masz już dość monotoni kulinarnej w swojej domowej kuchni? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.
Składniki:
- 600 g filetów z sandacza
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- 100 ml czerstwej bułki
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 4 białka
- 2 żółtka
- sól, pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Połowę filetów pokroić w grubą kostkę i wymieszać z posiekaną 1 cebulę. Posolić, polać sokiem cytrynowym i odstawić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Drugą połowę filetów zemleć z bułką i uduszoną na maśle cebulą. Do zmielonej ryby dodać żółtka, doprawić solą, pieprzem, wyrobić masę, wymieszać z pokrojoną na kawałki rybę i cebulą oraz połączyć z pianą ubitą z białek. Przełożyć do formy budyniowej posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Włożyć formę do garnka w wodą i gotować 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym.