Danie zdecydowanie dla amatorów kuchni wegetariańskiej. Bardzo pożywne i zdrowe. Idealne jako pierwsze danie na rodzinny obiad.
Składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 300 g ryżu
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- 1 cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej
- natki pietruszki
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, namoczyć w 400 ml wody przez 30 minut, gotować 45 minut, odcedzić, wywar przecedzić, a grzyby posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła. Ryż zalać mlekiem i wywarem z grzybów. Gotować 20 minut. 1 łyżkę masła utrzeć, dodając kolejno żółtka. Wymieszać ze śmietaną, ryżem, cebulą i grzybami. Masę doprawić solą oraz pieprzem i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą. Przełożyć masę do formy budyniowej posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Formę włożyć do garnka z wodą i gotować 1 godzinę. Podawać z sosem grzybowym.